Aidiladha tahun 1439 hijrah

Assalamualaikum,

Ada yang masih cuti ker? Huntungggggglah! I cuti 1 hari jer. Office dengan rumah pun sebelah2 jer. I rasa this year banyak sangat cuti which is not good for the business. Ni minggu depan jumaat cuti lagi. Bulan depan i tengok calendar pun banyak jer cuti tu. Hamboi seronok arrr. Ni yang rasa macam nak makan gaji ni...hahahahah...rezeki masing-masing kan.

So macam mana sambutan raya haji korang. I biasa jer. Pagi raya tak pakai pun baju raya. pakai baju rumah jer. Tak der sapa yang datang. Maybe cuti 1 ari jer kan. Abang2 raya kat rumah masing2. Tahun ni pun banyak kali i tanya mak i nak masak apa. Mak pun cakap masak rendang jer lah. Bukan siapa pun ada. Betul pun, masak banyak2 nanti sumbat kat perut i jugak kan. Lemak raya aidilfitri dulu pun belum cair lagi, ni dah masuk lemak baru. Lepas tu orang tegur, sentap makkkkk!hahahahah...

A day before, tak dapat nak buat puasa sunat sebabnya miss P came for visit. I balik awal dalam pukul 4 ptg macam tu bukan nak bakar lemang. buat rendang bagai pun. Mak i panggil balik sebab nak buat kek buah kukus. Orang raya semua mantai potong daging ker, potong ayam nak masak. kita orang buat kek...ko hado??hahahaha


Nak buat kek buah ni bahan2 dia modal dalam RM20 jer. Tapi part yang susah tu, bila gula hangus tu nak gaulkan dalam adunan tepung tu. Kena kacau laju2 bagi sebati dengan adunan. Lepas tu kena kukus dalam 3 jam. Setiap 1 jam kena jaga air jangan bagi kering. Hasil dia sangat mabelessss. Lagi sedap bila dah 2 3 ari sebab rasa dia dah sebati. Dah tinggal setengah pun, sebab anak buah i bawa balik dia p upload kat insta dah ramai mintak rasa. Nanti i share resepi k. Jiran i pernah buat kek ni masa dia masuk bertanding dapat no 1 lagi.
Hari raya, pagi tu mak i buat rendang ayam, rebus nasi impit, sambal goreng and i buat nasi beriani. Makan dengan rasa tak bersalahnya. So hari ni kita start diet balik.

Sambal goreng my favourite. Nak sedap lagi kalau ada perut. biadap sangat rasa sedap dia.
Rendang ayam by mak. Mak i kalau masak tak bagi kering, biar dia berkuah barulah sedap nak cicah dengan lemang, nasi impit kan.

Nasi beriani by yours truly. Resepi dia beli jer rempah segera. Selesai. Sedap pun sedah..hewhewhew

Cissss tengok gambar ni dah rasa teringin balik. Diettttt zarina!...baikkklahhhhh T______T

K bye

0 Comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.