Resepi Ikan Keli Goreng Berlado

Assalamualaikum

Hari sabtu itu ari i teringin nak makan ikan keli goreng berlado. Ikan keli ni one of my favourite lauk (ko semua lauk favourite zarina, semua makan T____T). Teringat masa zaman uni dulu. Setiap kali pergi kafe mesti ambik lauk ni walaupun dalam kepala otak nak makan lain. Tambah lagi bila nampak cili dia merah ang ang. Dahlah murah besar-besar lak ikan tu.

I baru jer belajar resepi ni, i tertengok dalam instagram orang share. Terus i buat, menjadi pulak tu. Masa mula-mula buat i rajin nau tumbuk. Lepas tu next buat, dah tak kuasa i blend jer. Sabtu lepas i terajin pulak nak menumbuk. Tengah menumbuk macam mana terpecik cili terus direct masuk mata. Ko rase? Berlari kejaran i ke sinki buh air, lansung tak boleh buka mata. Mak i pun berkejaran amik garam suruh i makan. Mak i cakap tu petua. I pun tak tau apa kena mengena garam masuk mulut, yang kena matakan.  Tapi dah tak boleh nak pikir sangat sebab pedih giler kot, ambik hujung jari celup garam terus masuk mulut. Eh elok pulak hilang pedih tu. Ingat masuk dalam mulut bukan masuk mata, hilang mata korang i tak tau. Haaa cakap orang tua jangan nak melawan sangat kan.

Bila dah elok, sambung balik kerja yang terbengkalai tadi. Nasib ko sedap. Tapi i rasa tumbuk lagi sedaplah dari blend.

Bahan-Bahan (ikut cara i) untuk 3 ekor ikan keli:

Bawang merah 5 ulas (lebih pun takper)
Cili Merah 2 ulas
Cili Padi berulas-ulas (haaaaa ko ade org bagi resepi macam ni. Maksud i ikut tekak masing-masing nak level pedas macam mana)
Limau nipis/Limau kasturi dalam 2 sudu
Perasakan dengan garam dan secukup rasa

Cara Masak:
Ikan keli buh serbuk kunyit dan garam sikit, Bagi masa goreng jangan letup-letup salut dengan tepung gadum.
Bahan yang di tumbuk tadi tumis dengan sedikit minyak. I suka basah-basah sikit, bubuh air dalam 2 3 sudu.
Perasakan dengan garam dan serbuk secukup rasa. Last sekali perah limau nipis sikit.


See, simple jerkan. Makan dengan nasi panas-panas, lepas tu ambil ulam cicah sambal belacan. Tak payah fancy2 sangat lauk. Kalau dah banyak sangat lauk ko tak tau nak fokus mana yang sedap. Bak kata orang putih less is more gitewwww.

Ikan Keli Goreng Berladomasukkedalammatakubercucuranairmatasepertiditinggalkankekasih...haaaaa syahdu sungguh kan tajuk. Nasib sodap!


K bye.

0 Comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.